Elmesélem nektek, hogy az életemben hogyan jött szembe ez a napi 10 000 lépés kihívás infó.

A mai rohanó világunkban azt látom, hogy minden előrébb van a sorban, mint a mozgás. És persze ez nem jó így, tudjuk is hogy nem jó így, de ez van. És legyintünk. De ez NEM JÓ ÍGY!

Alapból fontos számomra a sportos életmód és az egészség, de sajnos a „corporate” állás mellett érezhetően kevesebb időm maradt a mozgásra. Most, a gyerkőc mellett meg kihívás bármire időt szakítani, ugye Anyukák?

Na de azért mégis, próbálkozni kell a mozgás beiktatásával, így le is töltöttem a telefonomra egy app-ot, ami méri mennyit lépek és játékokkal motivál a további lépések begyűjtésére. Sokkal jobban hangzik, mint a puszta lépésszám nézegetése, önszorgalomból. Meg a séta, amugy egy tök jó sport!

Ekkor merül fel bennem a kérdés, hogy honnan is ez a szám, miért ennyi és nem 8000 vagy 12000. Őszinte leszek, fogalmam sem volt a hátteréről, sőt, még arról sem, hogy ennek teljesítéséhez mennyi idő kell vagy hány kilométer.

Szóval, szokásomhoz híven, kicsit utánanéztem a dolognak, mert érdekelt, hogy ez egy fitnesz mítosz csupán, vagy vannak kutatások is, amiben bizonyítják, hogy működik is?

A kezdetek:

Érdekes, hogy ez a sztori pont nem úgy indult, hogy „brit tudósok megvizsgálták és arra jutottak, hogy..” Épp ellenkezőleg!

A napi 10 000 lépés eredete Japánból származik, mégpedig egy marketing kampány részeként. Az 1964-es tokiói olimpiai játékok előtt egy cég megkezdte a „Manpo-kei” nevű lépésszámláló értékesítését. Nos a termék neve lefordítva az, hogy „10000 lépés mérő”. A célja az volt, hogy fokozzák az emberek aktivitását, és ehhez segítséget adjanak a kezükbe.

Rendkívül sikeres volt, és mivel hatásosnak is bizonyult, csak utólag kezdték a kutatók vizsgálni, hogy hasznos cél-e a napi 10 000 lépés.

Mire jutottak a kutatások?

Az eredményeket kiértékelve megállapították: aki törekszik a napi 10 000 lépés megtételére, sokkal jobb egészségi állapotban lesz, mint aki csak napi 5000 lépést tesz meg.  Igaz ez fiatal korban, egészen 65 éves korig!

Aki ezt meglépi, annak átlagosan kevesebb a súlya, alacsonyabb a BMI indexe, alacsonyabb a vérnyomása és a diabétesz kockázatát is csökkentette.

Kutatás alátámasztotta, hogy azoknak a felnőtteknek, akik napi minimum 8000-et léptek, a következő évtizedben csökkent a halálozás kockázata azokhoz képest, akik csak napi 4000 lépést tettek meg.

Az összegzésként kijelenthető az eddigi több száz tanulmány és kutatás eredményeképp: a séta nagyon egészséges és megéri napi 10 000-et lépni!

Aki naponta sétál, valóban sokat tesz az egészsége megőrzéséért. Egészség- Erőnlét- Aktivitás a séta hatása.

Na de vissza kicsit a 10 000-hez: ez gyakorlatilag egy jelzőszám, ami hozzávetőleg meg tudja mutatni neked, hogy mekkora is volt az adott napi aktivitásod.

Soknak tűnik ez a szám? Mennyi is ez a 10 000 lépés?

Egy átlagember  a ház körüli tevékenységgel, irodai munkával alig éri el a napi 3000 lépést. Ez alacsony fizikai aktivitásnak számít, aminek hosszú távon igenis lenyomata lesz a fizikai állapotunkra.

 A 10 000 lépést átlagosan 1,5 – 2 óra sétával lehet teljesíteni, ami kb 8 km-t tesz ki, ha egyhuzamban szeretnéd teljesíteni. Nyilván a napod során tett lépések is beleszámítanak, ezért érdemes ezt naplózni okos órával, egyéb aktivitásmérővel, de legalább egy telefonos applikációval.

Ezután, még véletlenül sem kell napi 3000 lépésről 10 000-re ugranod egyik napról a másikra! Törekedj hogy fokozatosan emeled a séta-adagod, de erről bővebben a Séta-edzés felépítése cikkemben írtam.

A 10000 üzenete

Ha szeretnéd a lépésszámod emelni az egészség, ar erőnlét, az aktivitás érdekében, kezd az alapokkal. Kövesd nyomon a lépéseid számát egy hétig, hogy tisztában legyél a napi átlagos lépésszámoddal.

Szeretek mindent, ami egyszerűen próbálja megmozgatni az embereket.

Már én is éreztem mennyire könnyű elindulni a lejtőn, a munka után fáradtan lehuppanni a kanapéra… De ha összeszedjük magunkat és elkezdünk tenni magunkért, az egészségünkért, egy kicsit, aztán még egy kicsit, akkor újra lendületet kaphatunk és ki is másztunk a gödörből.

Nem leszek álszent, tudom, hogy ez így leírva nagyon egyszerű, és sokszor az a picike első lépéske megtétele a legeslegnehezebb dolog a világon…

Pontosan erre jó a napi lépésszám fokozatos növelése! Mert a legfontosabb, hogy egyre aktívabb legyél, napról-napra, érezd meg magadban a kitartást és a fejlődést.

Összegezve:

Ha törekszünk a napi 10 000 lépés elérésére, az az egészségünk megőrzésének kiváló módja lehet, egy egész életen át!