Mivel az okostelefonok már beépített gyorsulásmérőkkel rendelkeznek, az egyszerű lépésszámláló alkalmazások meg tudják mondani, mennyit is léptünk.

Vajon egy lépésszámláló alkalmazás használata önmagában elég motiváló lehet a fizikai aktivitásunk növeléséhez? Hiszen minden plusz mozgással komoly egészségügyi kockázatokat csökkenthetünk!

A kutatók motiválónak találják a lépésszámláló alkalmazásokat:

Írországbeli kutatók okostelefon-felhasználókat toboroztak, és egy lépésszámláló alkalmazást töltöttek le a telefonjukra. Az első héten minden résztvevőnél megmérték a lépések alapszintjét. Az átlagos napi lépések száma a kontrollcsoportnál 4335 volt, és 5138 a lépésszámláló csoportnál.

Mindkét csoport oktatást kapott a testmozgás előnyeiről, ezután a lépésszámláló csoport hozzáférést kapott a lépésszámláló alkalmazáshoz, és napi 10 000 lépés célt kapott.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a lépésszámláló alkalmazás hatékonyan motiválta az embereket arra, hogy minden nap több fizikai tevékenységet végezzenek.

Mindkét csoport növelte fizikai aktivitását az első héten, de csak a lépésszámláló alkalmazást használó csoport tartotta fenn a növekedést. Ők még 8 hét elteltével is 22 százalékkal több lépést tettek meg, mint a kiindulási lépésszám. Ez több mint 1000 lépés volt, ami körülbelül nyolc perc gyors tempóban történő gyaloglás.

A vérnyomás vagy a súly értékek nem javultak számottevően, ami persze nem meglepő, mivel kevesebb, mint napi 60 perc volt a közepes intenzitású fizikai aktivitást, amit fogyáshoz ajánlanak.

A lépésszámláló alkalmazások előnyei:

A legtöbb ember rendelkezik okostelefonnal, amivel kapcsolódunk a digitális információ világához, miközben „útközben” vagyunk. Egy app használata külön eszközbe történő befektetés helyett, egyszerű és költségkímélő módja lehet az emberek további mozgásra történő motiválásában.

A lépésszámláló applikáció, a telefont használva, mint egy önálló lépésszámláló, lépésként érzékeli a mozgást és rögzíti azt. Az alkalmazás nem támaszkodik műholdakra vagy GPS-re, így a működik beltéren, a futópadon, valamint a szabadban is!

Ha már rendelkezünk okostelefonnal, ami szinte állandóan nálunk van, akkor ellenőrizzük lépésszámunkat! Vannak beépített ingyenes alkalmazások, melyek mutatják a lépéseket, de letölthetünk ennél érdekesebb lépésszámláló alkalmazást is, ami további információkat mutat, és motivál a napi 10000 lépés megtételére. Mert valljuk be, a motiváció mindig jól jön!

A letölthető alkalmazások már fejlettebb funkciókkal rendelkeznek: számolja a lépéseket, a megtett távolság és elégetett kalória becslését mutatja, van amelyik azt is kiszámolja neked, hogy lépéseiddel mennyi CO2 kibocsátástól mentetted meg a Földet, ha autóztál volna.

Konklúzió:

  • Nagyon dícséretes, ha szeretnénk rendszeresen mozogni. Olvassunk utána a blogon, hogy milyen pozitív egyészségügyi hatásai vannak a sétának. Ha ezt tudatosítjuk, garantáltan többször lesz kedvünk elmenni sétálni.
  • Ha már úgyis nálunk a mobilteló, akkor használjuk lépésszámolgatós mozgás-motivációra!
  • Bármennyivel többet mozogsz, az egészen biztos hogy az egészséged előnyére válik! Azonban ha komolyabb céljaid vannak fogyás/egészség javulás téren, akkor viszont tudomásul kell venni, hogy fel kell építeni azt a Séta-edzést, és a Cél a Napi 60 perc mozgás!